Projects / Centre of Wellbeing

Client

Thistle Foundation

Project description

The Centre of Wellbeing, in Edinburgh, for the Thistle Foundation – a charitable organisation who offer support to those with disabilities, enabling them to live independent lives, in their own homes.

Replacing a former facility that was no longer fit for purpose and uneconomical, the footprint of the building was rotated through 90 degrees, forming a more permeable public realm to the front of the building and improving the setting of the Chapel, whilst creating a secured garden space to the rear of the site, now a designated Conservation Area.

A series of complementary facilities, including a gym, consultation and training rooms and the Charity’s office accommodation, are anchored around a double-height ‘Hub’ space.

Innovations & added value

Through extensive use of timber cladding, both inside and out, the project offers a warm and inviting environment for those who visit, many of whom suffer from anxiety-related conditions. Crafting a non-institutional and friendly presence was instrumental in ensuring that the built environment aligned to the core ethos of the Charity.

Status

Completed

Awards

2017 Royal Institute Chartered Surveyors Awards – Community Benefit (Winner)

2017 Edinburgh Architectural Association Awards – Wood Award (Winner)

Category
Culture & Community | Offices
Date
2016
Location
UK
Back

Contact us

Please fill in the form below to contact us. We’ll be in touch as soon as possible.